Help! Mijn kat is te dik!

Het komt veel vaker voor dan jij denkt! Veel katten of honden hebben zelfs overgewicht zonder dat het baasje het door heeft.

Sterker nog, wisten jullie dat zeker 45% van de honden en katten die wij op de praktijk hebben gezien, overgewicht hebben?! En ik maak nog een zeer bescheiden schatting!

Zwaarlijvigheid bij hond en kat is vaak heel goed te voorkomen en/of aan te pakken.

Uiteindelijk resulteert zwaarlijvigheid in diabetes (dat betekent 2x daags insuline spuiten, net als bij de mens!) en/of hele pijnlijke gewrichtsproblemen.

Zwaarlijvige katten kunnen zich tevens heel moeilijk verzorgen, wat voor vettige plekken zorgt (met name op de achterhand) die kunnen vervilten. Dit gaat aan de huid trekken, wat natuurlijk zeer doet. Uiteindelijk moet je er met de tondeuse overheen…

โ“ Hoe weet ik of mijn kat overgewicht heeft? โ“

De makkelijkste manier bij zowel hond of kat is om te voelen naar de ribben. Je moet ze onder een dun(!) laagje vet goed kunnen voelen.
Daarnaast maak ik veel gebruik van onderstaande score kaart:

๐Ÿ‘‡๐Ÿป Wat ik heel vaak in de praktijk heb gehoord ๐Ÿ‘‡๐Ÿป

๐Ÿพ “Ach, zelf ben ik ook niet de slankste!” ๐Ÿพ

Dit betekent niet dat jouw lieverd overgewicht mag hebben! Als eigenaar heb jij precies voor het zeggen wat jouw kat wel of niet krijgt.

๐Ÿพ “Ik geef maar 1 handje brokken per dag! En stukje worst of kaas in de ochtend, een koekje bij het thuis komen van het werk, een koekje bij de koffie en een koekje voor het slapen gaan.” ๐Ÿพ

Herken jij jezelf hier al in? Lachen is herkennen! ๐Ÿ˜†

Ik snap jou. Natuurlijk wil je jouw lieverd lekker verwennen.

Maar jouw kat houdt echt niet minder van jou als jij hem/haar een extra dikke knuffel/speeltijd geeft en die koekjes fijn laat liggen. Bedelen is (bij zowel kat als hond) niet hetzelfde als honger hebben, houdt die gedachte vooral even vast!

๐Ÿพ “Hij/zij is gesteriliseerd/gecastreerd” ๐Ÿพ

Dit kan inderdaad grote gevolgen hebben voor het metabolisme van jouw hond of kat. Dit betekent echter niet dat het ok is dat hij/zij nu te zwaar is en dat er niks aan te doen valt!

Wordt jouw kat binnenkort gecastreerd of gesteriliseerd? Geef dan na de operatie al 10% minder voeding. Dan weet je dat ze genoeg krijgen en ben je jouw lieverd al aan het behoeden voor onnodig zwaarlijvigheid ๐Ÿ–ค

๐Ÿพ “Hij/zij eet wat de pot schaft, mijn vorige huisdier werd hier 20 jaar oud mee” ๐Ÿพ

Dit is echt niet het beste voor jouw hond of kat! Ik weet dat dit vroeger de normaalste zaak van de wereld was, maar je kunt รฉcht รฉcht het beste voeding/barf geven die speciaal voor ze is samengesteld. We weten inmiddels na een flink aantal wetenschappelijke onderzoeken wat jouw kat/hond nodig heeft, en dus nรณg gezonder oud kan worden.

๐Ÿพ “Niks aan te doen hรฉ” ๐Ÿพ

Maar zeker wel! En wacht er niet te lang mee, there’s no time and place like the present. Ik ga jou helpen!

Stappenplan in strijd tegen zwaarlijvigheid ๐Ÿ’ช๐Ÿป

โœ”๏ธ Stap 1:

Begin eens met bijhouden van wat en hoeveel je precies op een dag geeft aan jouw kat en hoeveel beweging ze krijgen. Houd desnoods een dagboekje bij (dit vragen diรซtisten ook van jou ๐Ÿ˜‰ ). Zo heb je precies een overzicht wat ze allemaal binnen krijgen op een dag.

โœ”๏ธ Stap 2:

Meer bewegen! Ga eens wat vaker of langer een stukje wandelen met jouw kat als ze dit leuk vind en als het kan.

Speel eens wat meer met jouw kat, laat ze maar lekker rennen. Er zijn ontzettend veel soorten speelgoed (voor hond en kat) op de markt, en er zit gegarandeerd iets voor jouw lieverd tussen.

Heb je een schrokker? Dan kan ik je echt verschillende soorten voerspellen aanraden! Zo moeten ze werken voor hun voedsel, wat ze meestal (kat en hond) ook erg leuk vinden om te doen รฉn ze worden uitgedaagd. Wissel de voerspellen af om het interessant te houden.

Ik heb diverse voerpuzzels/voerspellen op voorraad, neem vooral contact met mij op!

โœ”๏ธ Stap 3:

Kijk eens wat je kunt minderen. Hoeveel tussendoortjes geef jij? Halveer dit eens! Bouw het uiteindelijk af naar het minimale.

โœ”๏ธ Stap 4:

Krijgt mijn hond/kat teveel voer? Weeg het af en kijk eens op de verpakking. De meeste voedingmerken schalen de aantallen naar boven, dus je mag best 10% minder geven dan wat op de verpakking wordt aanbevolen.

๐Ÿšซ Wil het niet lukken of vind je dit lastig? ๐Ÿšซ

Neem contact met mij op, en samen kunnen we een Gewicht Management traject beginnen om jouw lieverd zo gezond mogelijk af te laten vallen en op gewicht te kunnen houden!

Vragen of interesse? Stuur mij gerust een berichtje of bel mij! Samen kijken wij wat het beste is voor jouw kat(ten).

Klik hier